“Adok és veszek is belőle”

Racskó Orsolya, az Aspektus Csoport szegedi ösztöndíjasa az ukrajnai háború elől Magyarországra menekült roma családokkal foglalkozott Szentesen. Célja az volt, hogy segítse a gyermekek beilleszkedését a magyar oktatási rendszerbe. 

Eredetileg dokumentumfilmet terveztem forgatni szegedi roma és nem roma fiatalokkal. Be akartam mutatni, hogy a különböző társadalmi helyzetből jövő gyerekek milyen élettereket használnak Szegeden” – mesélte Orsolya. Egy váratlan lehetőség után aztán szegedi gyakornoktársaihoz hasonlóan az eredeti terveit későbbre halasztva a menekültekkel történő munka mellett döntött. “Kárpátaljai magyar ajkú roma családok gyermekeinek tartottunk foglalkozásokat. Azért dolgoztunk, hogy a gyerekek képesek legyenek beilleszkedni a magyar közoktatási rendszerbe mind tanulási, mind szociális szempontból.

Heti két alkalommal látogatták meg őket a családok számára kijelölt szentesi szállón, ahol az étkezőben tartottak korrepetáló, képességfejlesztő foglalkozásokat. “A helyszín sajnos nem volt a legideálisabb a koncentrált, nyugodt foglalkozáshoz. Nagy volt a nyüzsgés, de azért ezt igyekeztük ellensúlyozni.” Orsi meglátása szerint további nehézséget jelentett, hogy a gyerekek mellett a felnőttek sem mozdultak ki, teljesen elszigetelten éltek Szentes peremterületén.

Ezért társaival különösen törekedtek a sokrétű foglalkozásokra. “Közös városi sétákat szerveztünk. A gyerekek ekkor játszóházazhattak, az édesanyák pedig kikapcsolódhattak egy délutánra” – mesélt az egyik jól sikerült példáról.

Az ösztöndíjas úgy érzi, mindig vonzotta a civil szféra, ezt tovább erősítette benne a program. “A Motiváció Műhelyben szereztem módszertani ismereteim kilencven százalékát, amiket ebben a projektben is tudok alkalmazni. Egy szakmailag támogató közeget ismerhettem meg, ezért is tudnám elképzelni ezen a területen a későbbi életem.


Az Aspektus Csoport gyakornoki programjában az elméleti képzést követően húsz ösztöndíjas kezdett bele saját projektje megvalósításába. Sorozatunkban velük beszélgettünk.


Készült az Európai Unió finanszírozásával. A szöveg kizárólag a szerző(k) sajátja, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Tartalmáért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.