YOU THRIVE

Legyen valódi közösségi és legyen valóban szolgálat

A You Thrive szemléletformáló módon szólítja meg az Iskolai Közösségi Szolgálatot végző diákokat. A program során olyan innovatív tevékenységekbe hívjuk be partnerként a fiatalokat, amelyek keretében a közoktatásból (szinte) teljesen hiányzó állampolgári, demokratikus, részvételi tudásra tehetnek szert.

Olyan részvételi programokat valósíthatunk meg közösen az IKSZ keretein belül, amelyekre eddig kedvés példa volt Magyarországon. Iskolai Részvételi Költségvetés, Ifjúsági Ötlet Maraton, Közvélemény és Tanoda Önkormányzat.

Ismerj meg minket!

Az Aspektus Csoport négy város (Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged) négy civil közösségének összefogása a demokráciáért.

Podcast

Ismerd meg a programot a Civil Rádió Miskolc rövid, informatív podcast adásaiban.

Lépésről lépésre

Mérföldkövek a You Thrive programban

A programot 2023 augusztusa és 2024 júliusa között valósítjuk meg, illeszkedve az iskolai tanévhez. Pilot programról van szó, így első évben a kapcsolatépítés, információgyűjtés és kérdőívezés országos szinten zajlik, míg a későbbi tevékenységek kezdésként négy városban valósulnak meg. A You Thrive sikere esetén tervben van a program kiszélesítése.

A You Thrive elsődleges célcsoportja azok a 14 és 18 év közötti, középfokú oktatási intézménybe járó fiatalok, akik az Iskolai Közösségi Szolgálat megkezdése előtt állnak – vagy már nekikezdtek. Fontos célcsoport valamennyi IKSZ-felelős és IKSZ-ben járatos pedagógus, főleg ha véleménye van arról, hogyan lehetne fejleszteni a jelenlegi rendszert. És számítunk azokra az ifjúsági vagy fiatalokkal foglalkozó szervezetek és csoportok képviselőire, akik megvalósító partnerként részt vennének a folyamatban.

Fontos szempont, hogy a fiatalok célcsoport és megvalósító partnerek is lesznek, valódi felelősséggel, kihívásokkal. Olyan nemzetközi szinten kipróbált, működő részvételi programokat fogunk együtt megvalósítani, amelyekre alig vagy egyáltalán nem volt még példa Magyarországon – különösen fiatalok bevonásával. Ilyen program az Iskolai Részvételi Költségvetés, az Ifjúsági Ötlet Maraton, a vitakultúrát fejlesztő Közvélemény, vagy éppen a Tanoda Önkormányzat. Az első évben ezeknek a módszereknek egy kisebb, de önmagában is működő elemét valósítjuk meg, míg hosszabb távon az egész folyamatot.

A konkrét részvételi programokon túl kiadunk egy szabadon felhasználható szakmai kiadványt, amelyben az Aspektus Csoport által használt különböző ifjúsági részvételi módszerek szerepelnek. A kézikönyvként használható kötet tudásanyaga természetesen szabadon felhasználható, sőt tovább bővíthető a hasonló területen dolgozó kollégák által. A legfontosabb eredmény azoknak a diákoknak a megszólítása lesz, akik a programot követően más ifjúsági programokban vagy civil szervezetkhez kapcsolódva társadalmilag aktív életet fognak folytatni.

Az Aspektus Csoport tagjai. Debrecenben az Alternatív Közösségek Egyesülete, Miskolcon a Dialóg Egyesület, Pécsen az Emberség Erejével Alapítvány, míg Szegeden a Motiváció Műhely. A You Thrive fontos része a hálózatunk hosszabb távú célkitűzésének. A „mai fiatalok” néhány év múlva olyan társadalmi ügyekre és helyi közügyekre érzékeny felnőttekké válnak, akik a jövőben létrehozhatnak egyre erősebb, autonóm és fenntartható civil társadalmat – vidéken is. Az Aspektus Csoport fő célja, hogy egy összetett, támogató, kísérő, mentoráló közeget biztosítson a fiatalok számára, a középiskolától a fiatal felnőttkorig elkísérve őket az aktív állampolgársághoz vezető úton.

A négy szervezet hasonló folyamatokat valósít meg a városában: potenciális partnerek feltérképezése, kapcsolatépítés, információk gyűjtése és a Jövő Műhelyek megszervezése. A részvételi programok közül minden szervezet más-más pilotot valósít meg, olyat, amiben még nincsen saját tapasztalata. A fiatalok bevonása mellett fontos szempont ugyanis, hogy az Aspektus Csoport tagjai közötti tudásátadás tovább erősödjön, és egyre komplexebb folyamatokat tudjunk megvalósítani helyi szinten. A négy szervezet így egyaránt lesz mentori és mentorált szerepben.

A You Thrive a Central Europe Civic Engagement Project keretében valósul meg. A CECEP a Nemzeti Demokratikus Intézet (NDI), a magyarországi DemNet és a lengyelországi Institute of Public Affairs (IPA) partnerségével valósul meg.

Ne habozz: tedd fel nekünk az info@aspektus.hu e-mail címen!