Baba-mama körrel a kisgyermekesek elszigetelődése ellen

Szentlászlón alapított kismamáknak baba-mama klubot az Aspektus Csoport pécsi ösztöndíjasa, Jázmin. Célja az volt, hogy segítse a településen egy integrált közösség létrejöttét anyák és gyermekeik számára. Idősebb, tapasztaltabb anyák támogatták a 18 év alatti anyukákat, Jázmin kezdeményezését pedig hamar elismerte a falu közössége.

„Nagyon bántott, hogy a faluban apró dolgok miatt nem beszélnek egymással az emberek” – mondta el Jázmin. Úgy vélte, a társadalmi és szociális ellentétek miatti szembetűnő távolságok enyhítésében nagy szerepe lehet egy közös találkozási térnek az itt élő nők számára. „Az asszonyoknak, nőknek egyáltalán nincsen oka, lehetősége összejönni. Egy szocializációs közeget, egy színteret próbáltam kialakítani, ahol a különböző társadalmi rétegből származó anyukák a gyermekeik által tudnak kapcsolódni egymáshoz.”

A megvalósításhoz Szentlászló önkormányzata biztosított helyszínt a kulturális központ könyvtárában. A résztvevőket Jázmin személyesen kereste fel, de volt, akit közösségi oldalon keresztül ért el. Összességében úgy érezte, az anyák, akikkel lehetősége volt beszélni, nyitottak voltak a kezdeményezésre, sőt, várták a lehetőséget a találkozásra. 

Jázmin komolyan vette a kapcsolatfelvételt, a településen felkereste valamennyi kisgyermekes családot. Közülük nyolc édesanya jelent meg gyermekével az első alkalmon. “Kisebb fenntartásokkal indultam el, mert tartottam attól, hogy nem fogadnak be a szülők azért, mert nincsen még gyermekem.” Ezt azonban hamar megcáfolták az édesanyák. Jázminnal kialakult bizalmat jelzi, hogy a második alkalommal már olyan nehéz témával kapcsolatban is megnyíltak, mint a vetélés.

Jól esett, hogy ennyire megbíznak bennem.

Interaktív, edukatív programokat szervezett a résztvevőknek, továbbá előadókkal színesítette az eseményeket. Ebbe bevonta a falu korábbi polgármesterét, szociális munkását. Beszélgetést kezdeményezett a falu védőnőjével gyermekgondozásról, vizsgálatokról, fontosabb anyai teendőkről. 

Meglátása szerint a gyakornoki program befejeztével a klub továbbélhet, de fontosnak érzi, hogy idővel a közösségből valamelyik édesanya vegye át a vezetését. Jázmin szerint az ötlete mintaként szolgálhat más kistelepüléseknek is, bár ha most kezdené el, már nemcsak a kismamákra fókuszálna, hanem a háztartásbeli anyukákat is bevonná.


Az Aspektus Csoport gyakornoki programjában az elméleti képzést követően húsz ösztöndíjas kezdett bele saját projektje megvalósításába. Sorozatunkban velük beszélgettünk.


Egy nap Jázminnal Pécs – rövid bepillantás az Aspektus Csoport gyakornokának mindennapjaiba

A képeket készítette és a képaláírásokat írta: Ruprech Judit

Készült az Európai Unió finanszírozásával. A szöveg kizárólag a szerző(k) sajátja, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Tartalmáért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.