“Elindítani őket egy úton, ami úgy érzem, előttem is ott van”

A Debreceni Szegényeket Támogató Alapítványnál tartott foglalkozásokat Krakó Karola, az Aspektus Csoport debreceni ösztöndíjasa. Célja a családok átmeneti otthonában élő fiatalok önismereti fejlesztése volt, de foglalkoztak a stresszkezeléssel is. 

Az emberek nem szeretnek beszélni a mentális problémáikról. Pedig sok rossz dolog ér minket, amit szükséges lenne szakemberrel feldolgozni. Azt tűztem ki célul, hogy a projekt végére elérjük azt, hogyha baj van, akkor merjenek segítséget kérni” – magyarázta Karola. A témaválasztásra baráti köre, valamint saját tapasztalatai inspirálták. “Szociális munkásnak tanulok a Debreceni Egyetemen, ez a topik nem áll távol a tanulmányaimtól. Összekötötte a szakmámat és a gyakornoki projektemet.”

A foglalkozások felépítésére több helyről gyűjtött információkat. “Kézikönyveket olvastam, pszichológussal konzultáltam. Az Alternatív Közösségek Egyesülete nagyon sokat segített, Molnár Ági sok feladatot, gyakorlatot adott nekem. Az Aspektus Csoporton belül más városok ösztöndíjasaival folyamatosan kapcsolatban voltam, támogattuk egymást helyben és országosan.” 

A fiatalokkal mindig beszélgetésekkel kezdte a találkozókat, majd energetizáló játékokkal folytatták. Figyelt a csapatépítésre, az önismereti és stresszkezelési feladatok behozására. Pszichológus ismerősével előadást is tartottak arról, mikor érdemes mentálhigiénés szakemberhez fordulni. Rávezették a fiatalokat, hogy foglalkozzanak a saját mentális egészségükkel.

Karola úgy érzi, hogy motivált a további tevékenységekre. “Úgy érzem, a foglalkozásokkal kapcsolatban reális elvárásokat támasztottam. Tisztában vagyok vele, hogy hosszú folyamat a valódi változás, de szerintem valami elkezdődött, elindultak egy úton, ami előttem is ott van.” Tapasztalatai azt mutatták, hogy a fiatalokkal együtt ő is tudott fejlődni, képessé vált jobban kifejezni a saját érzéseit.


Az Aspektus Csoport gyakornoki programjában az elméleti képzést követően húsz ösztöndíjas kezdett bele saját projektje megvalósításába. Sorozatunkban velük beszélgettünk.


Készült az Európai Unió finanszírozásával. A szöveg kizárólag a szerző(k) sajátja, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Tartalmáért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.