Molly – Pécs

Mikor jelentkeztem a programba, egyáltalán nem gondoltam, hogy a képzés ennyire meghatározó élmény lesz. Jó volt látni és reménnyel tölt el, hogy a mai világban még ennyi lelkes és tenni akaró fiatal van, akiknek a közösségéhez most én is csatlakozhattam.

Számomra Molnár Ari azon gondolata ragadt meg a legjobban a miskolci képzésről, mennyire fontos, hogy

egyenrangú félként tekintsünk arra a csoportra, aminek segíteni szeretnénk.

Az emberek sokszor beleesnek abba a hibába, hogy azt hiszik: ami számukra egyértelmű, az másnak is az. Ezért fontos, hogy amit mondunk, azt gyakorlati példákkal alátámasszuk. Ez szerintem egyébként az élet bármely területén alkalmazható.

A képzés során a legmeghatározóbb gondolatom az volt, hogy gyerekként különösen, de gyakran még ma sem becsülöm eléggé az élethelyzetemet. A magyar oktatási rendszerben nagyon keveset beszélünk a képzés során felmerült problémákról. Pedig ahhoz, hogy ne csak sztereotípiák éljenek a fejünkben a hátrányos helyzetűekről, elengedhetetlen, hogy megismerjük az ok-okozatokat.

***

Az Aspektus gyakornoki programjának résztvevőit arra kértük, osszák meg velünk, mi volt a leginkább meghatározó élményük a képzéseik során.