A társadalmat az életre kell érzékenyíteni

Matricakampánynak indult Molnár Mónika, az Aspektus Csoport pécsi gyakornokának projektje, mellyel az LMBTQ+ közösség helyzetére kívánta felhívni a figyelmet. A Szabad Szívekért aztán hamar mozgalommá nőtte ki magát, a blogbejegyzéseken túl ma már személyes találkozó és párbeszéd várja azokat, akik egy biztonságos térre vágynak, ahol szabadon beszélhetnek magukról.

Móni még novemberben indított Szabad Szívekért néven online csatornát, hogy biztonságos felületet teremtsen olyan, főként pécsi és környékbeli LMBTQ+ fiataloknak, fiatal felnőtteknek és szimpatizánsoknak, akik szeretnének egy közösséghez tartozni. Nem problémákról akart beszélni, hanem magáról az emberekről, a lelki folyamatok feldolgozásáról. Őszinte, sokakat érintő kérdésekről készített bejegyzéseket, az érdeklődőknek mindig részletesen válaszolt. Akkor még úgy gondolta, hogy a személyes találkozók szervezése túl bonyolult, és nem is lenne rá túl nagy igény. A valóság azonban hamar rácáfolt a félelmeire, a következő hónapok lelkesedése az ösztöndíjast is meglepték. 

„Kísérletképpen meghirdettem egy személyes találkozót a Szabad Szívekért Facebook oldalán februárban. A jelentkezők száma megdöbbentett, aztán az eseményre még többen jöttek el. Mindenki érezte az összhangot, mert ezután már havi rendszerességgel jöttünk össze. Idővel azt is megfogalmaztuk, mit szeretnénk elérni” – foglalta össze Móni. Majd hozzátette, hogy „valóban egy mozgalommá alakultunk át.

Bevallása szerint büszke arra, hogy végig tudta vinni a teljes folyamatot, a kitalálásától a megvalósításáig. A mozgalom láthatóan hatással van a résztvevőkre, meghatározó ponttá vált. Úgy véli, hogy a folyamat ráadásul jó példával szolgálhat másoknak: megírta a bejegyzéseket, az emberek megtalálták azt, olvasták, elgondolkodtak, akár fel is keresték őt online vagy személyesen. És közben érzékenyített. Ha három év múlva is kint lesz egy matrica és valaki észreveszi, rákeres a weboldalra és elolvassa az írásaimat, már az is egy hatalmas dolog.”

A gyakornoki program befejeztével is tovább ápolja a mozgalmat, a társadalomban továbbra is tabu téma a másság, amivel kapcsolatban a többség fejében sztereotip gondolatok keringenek. „Először nagyon elszomorított, hogy az emberek letépkedik, megrongálják a matricákat. De arra is rádöbbentett, hogy megértsem, érdemes dolgoznom, szervezni a találkozókat, elérni azokat, akik csak erre várnak. A mostani társadalmat az életre kell érzékenyíteni.


Az Aspektus Csoport gyakornoki programjában az elméleti képzést követően húsz ösztöndíjas kezdett bele saját projektje megvalósításába. Sorozatunkban velük beszélgettünk.


Készült az Európai Unió finanszírozásával. A szöveg kizárólag a szerző(k) sajátja, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Tartalmáért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.