„Bánj minden emberrel kedvesen!”

Közösségfejlesztő programokat szervezett Bábonyibércen Feke Annabella, az Aspektus Csoport miskolci gyakornoka. A tematikus kézműves foglalkozások a hagyományos ünnepekhez kapcsolódtak. Nemcsak a gyerekek, a szülők is szívesen vettek részt ezeken az eseményeken.

Fotó: Ruprech Judit

Családi kötődés miatt választottam a helyszínt, édesapám itt nőtt fel. Ez a környék olyan, mintha egy falu lenne a város szívében” – magyarázta Annabella. Elmondása szerint egyetemi gyakorlatát itt töltötte, így friss élményei is voltak a városrésszel. “Az önkormányzat adott a helyi lakosoknak egy házat, amiben már évek óta nem lakott senki. A családok önkéntes munkában újítják fel, így alakítják ki saját közösségi házukat. Én is itt kaptam helyet a foglalkozásokra.” A Dialóg Egyesület gyakornoka úgy látta, hogy nagyon együttműködő közösség alakult ki, ami nem véletlen: egy felújítás jól összehozhatja az embereket.

Fotó: Ruprech Judit

Annabella a programokat egy helyi szervezet, a Bábonyibérci Önszerveződő Közösség közreműködésével valósította meg, kölcsönösen segítve egymás munkáját. “Karácsonykor az egyesület cipősdoboz akciót szervezett a családoknak, ennek keretein belül például a gyerekekkel mézeskalácsokat díszítettünk” mesélte. “A célom az volt, hogy a gyerekek és a felnőttek egyaránt közösen csináljanak valamit. A családok sok esetben elszigetelten élnek egymás mellett, kevés lehetőség van szervezetten időt tölteni együtt. Pedig a közös programok segítik a közösség megerősödését.” 

Fotó: Ruprech Judit

Bánj minden emberrel kedvesen!

– ezt a mottót fogalmazta meg magának Annabella. Az ösztöndíjas hisz abban, hogy mindegy honnan jött az ember, milyen anyagi háttérrel rendelkezik, ami igazán fontos, hogy kapcsolódjunk egymáshoz, keressük a közös hangot, együttműködjünk, segítsünk a másikon, ha szüksége van rá. 

Fotó: Ruprech Judit

Úgy érzem, hogy végül visszaáramlik hozzám az, amit adok az embereknek. Ez pedig feltölt engem.” Annabella szerint érdemes szociális segítéssel foglalkozni, mert kevés hivatásban  lehet megtalálni így az élet apró örömeit. Tanulmányai után szívesen dolgozna hasonló közegben, szeretne közösségfejlesztéssel foglalkozni hivatásszerűen. Akár Bábonyibércen,  akár azokkal az emberekkel, akikkel itt és most elkezdődött valami.

„Bánj minden emberrel kedvesen!” - Aspektus portrék

Az Aspektus Csoport gyakornoki programjában az elméleti képzést követően húsz ösztöndíjas kezdett bele saját projektje megvalósításába. Sorozatunkban velük beszélgettünk.


Készült az Európai Unió finanszírozásával. A szöveg kizárólag a szerző(k) sajátja, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Tartalmáért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.