A művészet és a mese hatása

Stoll Zsófi, az Aspektus Csoport debreceni gyakornoka a város egyik átmeneti otthonában tartott foglalkozásokat gyerekeknek. Célja, hogy művészetterápián alapuló, kreatív délutánokat szervezzen az otthonban tartózkodó fiatalok számára. A kézműves foglalkozásokon túl a meseterápia elemeire is szívesen támaszkodott az ösztöndíjas, ezzel támogatva a résztvevőket önmaguk megismerésében. 

Hat-tíz éves korú gyerekek jártak a hétvégi foglalkozásokra. Eleinte sokkal többen voltak, mert az otthon összes gyerekét beküldték hozzám. Ezután húztam meg a korhatárt, hogy annyian legyenek, ahány gyerekre igazán tudok figyelni” – magyarázta Zsófi. A megfelelő intézmény kiválasztásában sok segítséget kapott az Alternatív Közösségek Egyesületétől, végül a Szivárvány Családok Átmeneti Otthonát választotta. 

Zsófi alaposan felkészült a megvalósítás előtt. “Mindenekelőtt ellátogattam az intézménybe, személyesen megismerkedtem a vezetőséggel. Különböző szakemberekkel is felvettem a kapcsolatot, gyógypedagógustól, pszichológustól és művészetterapeutától is kértem tanácsokat. Segítettek abban, mi az, ami igazán hasznos módszer lehet, és mi az, amit inkább mellőzzek.” Csak ezt követően fogott bele a foglalkozássorozat felépítésébe.

A gyerekekkel való találkozások során azt tapasztalta, hogy az otthon lakóinak általában alacsony az önértékelése, a környezetükben pedig kevés kapacitás van arra, hogy motivációt kapjanak, támogassák a személyiségük kiteljesedését.  “Meg akartam mutatni nekik, hogy bármit meg tudnak alkotni, bármire képesek. Sokkal kreatívabbak és érdeklődőbbek annál, mint ami a felszínen látszik. A munkáik elárulták, hogy tele vannak élettel, kreativitással, igényük van a közös foglalkozásokra” – foglalta össze tapasztalatait Zsófi. Szívből reméli, hogy a program hosszabb távon is ösztönzőleg hatott a gyerekekre.

Közösségszervezőként végeztem az egyetemen, és márcsak a tanulmányaimból kifolyólag is érzem a motivációt arra, hogy emberekkel foglalkozzak.


Az Aspektus Csoport gyakornoki programjában az elméleti képzést követően húsz ösztöndíjas kezdett bele saját projektje megvalósításába. Sorozatunkban velük beszélgettünk.


Készült az Európai Unió finanszírozásával. A szöveg kizárólag a szerző(k) sajátja, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Tartalmáért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.