Együtt a szebb környezetért

Közösségi szemétgyűjtő-akciónapot szervezett Bábonyibércen Szántó Nikolett, az Aspketus Csoport miskolci gyakornoka. A programhoz a helyiek mellé csatlakoztak a Szebb Miskolcért csoport önkéntesei és Niki gyakornoktársai is. A cél a tisztább környezet és a közös tevékenység közben megvalósuló közösségépítés volt.

Egy nyári önkéntes munka során végzett kérdőívezés során határoztam el, hogy tennem kell valamit ezen a környéken. Sokan panaszkodtak arra, hogy rendezetlen a környezet a városrészen, többen eldobják az utcán a szemetet. Van, ahol halomban áll a hulladék az utak mellett” – osztotta meg Niki, hogy milyen személyes tapasztalat hatására találta ki a szemétszedő akciót.

Miskolc – Bábonyibércen lakói közül sokan hátrányos helyzetűek, roma és nem roma családok egyaránt élnek erre. Niki kifejezetten az itt lakókat szólította meg egy közös megmozdulásra, szempont volt, hogy ne kívülről érkezzenek a résztvevők. “Annabella projektjében rendszeresen részt vettek önkéntesként a bábonyibérciek. Láttam, hogy mennyire együttműködőek az emberek, milyen könnyen kapcsolódtak egymással.

Mielőtt nekilátott volna a szervezésnek, a helyieket kérdezte meg, milyen program lenne hasznos számukra. Nagyon sokan jelezték vissza, hogy segítség lenne, ha az utakról eltűnne a szemét. “A közös munkát követően talán az emberek talán jobban odafigyelnek majd a környezetükre, nem hagyják eluralkodni a korábbi állapotot.

Niki első terve az volt, hogy a közösségel összefogva az egész területet megtisztítják. Konténereket bérelnek és minden szemetet elszállíttatnak. Időközben azonban világossá vált számára, hogy ez jóval nagyobb vállalás, mint amit meg lehet valósítani a rendelkezére álló keretek között. Elmondása szerint azonban ez a lelkesedését sem törte le, és kifejezetten jó tapasztalat volt számára, hogy olyan programot kellett lépésről-lépésre megtervezni, amit végre is lehet hajtani.

Niki nagy elvárásokkal jelentkezett az Aspektus gyakornoki programba. A téma egyből megszólította, szeretett volna tapasztalatot szerezni, hogyan lehet küzdeni a diszkrimináció ellen, és „ki akartam lépni a komfortzónából”, árulta el. Szociális érzékenysége az egyetemi tanulmányaiban is megmutatkozik, hiszen a „Miskolci Egyetemen vagyok másodéves szociális munkás hallgató. Azért választottam ezt a szakot, mert érzem magamban a késztetést, hogy tegyek az emberekért és a közösségért. A gyakorlati segítést szeretem a legjobban, akár úgy, hogy szemetet szedek, akár úgy, hogy ételt osztok a rászorulóknak. A gyakorlatias, fizikai megsegítést szeretem jobban. Tenni szeretnék a közösségekért.”

Együtt a szebb környezetért - Aspektus portrék

Az Aspektus Csoport gyakornoki programjában az elméleti képzést követően húsz ösztöndíjas kezdett bele saját projektje megvalósításába. Sorozatunkban velük beszélgettünk.


Készült az Európai Unió finanszírozásával. A szöveg kizárólag a szerző(k) sajátja, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Tartalmáért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.