Két Királyság egy világban

A mesék erejével szállt szembe a szegregációval és a kirekesztéssel Fehér Dorka, az Aspektus Csoport pécsi ösztöndíjasa. Kreatív foglalkozás-sorozatával az volt a célja, hogy roma és nem roma gyerekeket hozzon össze egy biztonságos térben.

Igyekeztem egy plusz célt is adni annak, hogy különböző hátterű emberek találkoznak. Úgy érzem, hogy általánosságban polarizált a társadalom, kevés közös tér áll rendelkezésre. Ráadásul a városban könnyen személytelenné válnak a kapcsolatok, szemmel látható ellentétben élünk egymással párhuzamosan. Fontos szempont volt, hogy biztonságos teret adjak ezeknek a találkozásoknak” – magyarázta a gyakornok.

Dorka másokat is bevont a munkájába, barátai mellett a Máltai Szeretet Szolgálat szociális munkásai, valamint a 604-es számú Szent Mór cserkészcsapat segítette megvalósítani az elképzelését. A két szervezet helyszínt és szakmai támogatást is biztosított számára. 

A saját projektet több meghatározó példa ihlette. „A cserkészcsoportommal mindig keretmesékkel alakítjuk a foglalkozásaink tematikáját. Ez ad egy irányvonalat, határokat szab. Ihletet adó gyerekfoglalkozás volt számomra a Mese-Tér-Kép programja is. Így dolgoztam ki a saját tervemet, ami ötvözi a mesét, a kreativitást és az inklúziót.” 

Az ösztöndíjas Két Királyságnak nevezte el programját, amelyenek eseményeit a Néri Szent Fülöp Általános Iskolában és a Dömörkapunál található cserkészotthonban tartotta meg. A két célcsoport eleinte két népet alkotott, akik aztán a foglalkozások során lépésről-lépésre egyesültek, és váltak egy közösséggé.

A mesék segítségével vezettem őket rá, hogy csak úgy juthatnak előrébb, ha összefognak, és közös erővel veszik az akadályokat. A művészet, az együtt alkotás képes egyenlő feltételeket teremteni” – tette hozzá Dorka a programsorozathoz, ami egy közös fagylaltozással zárult. 

Mint elmondta, sok új kapcsolatot alakított ki az Aspektus gyakornoki program segítségével. „Több pécsi szervezettel működtem együtt. Ezt az élményt mindenképpen megőrzöm, szeretnék minél több helyi civil egyesülettel megismerkedni” – zárta gondolatait a gyakornok.


Egy nap Dorkával Pécsen – rövid bepillantás az Aspektus Csoport gyakornokának mindennapjaiba

A képeket készítette és a képaláírásokat írta: Ruprech Judit


Készült az Európai Unió finanszírozásával. A szöveg kizárólag a szerző(k) sajátja, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Tartalmáért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.