Közös főzések az avasi lakótelepen

Közös főzésre invitálta az Avason élőket, romákat és nem romákat Horánszky Anna. Az Aspektus Csoport miskolci ösztöndíjasa az Avasi Közösségi Kávézóban valósította meg programját havi rendszerességgel. Az volt a célja, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz a lakótelepen, és bemutasson olyan egészséges ételeket, amiket egyszerűen és költséghatékonyan készíthetnek el a résztvevők.

“Plakátokat helyeztem ki, szórólapoztam, megszólítottam az embereket az utcán, elmentem az avasi Máltai Játszótérre és egy baba-mama klubba is” – mesélte Anna, hogyan népszerűsítette a programot. “Többeket ajánlás útján kerestem meg, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat miskolci csoportja segített ebben. Ez sokat jelentett, mert akiket személyesen, név szerint kerestem fel, azok mind részt vettek a foglalkozáson.”

Az első alkalmon négy felnőtt, köztük egy édesapa vett részt, s természetesen a gyerekeik is jelen voltak. “Nemcsak a felnőttekre akartam fókuszálni, ezért a kicsiket is bevontam a projektbe. A gyakornoktársaim segítségével önkénteskedtek a programon, ők arcfestéssel, kézműves tevékenységekkel készültek számukra.” 

“Koncepció volt, hogy a résztvevők kivegyék a részüket a feladatokból. Egy édesanya szívesen vállalta a feladatok koordinálását, mások az előkészületekben tevékenykedtek szívesen.” Természetes volt az egész program, az emberek könnyen egymásra hangolódtak, pedig nem ismerték előtte egymást.

Annának az szándéka, hogy a jövőben tovább éljen valamilyen formában a kezdeményezés. “Attól, hogy vége lett a gyakornoki programnak, a közös főzés folytatódhat tovább. Ehhez az kell, hogy egy idő után kialakuljon egy stabil közeg, akik önszerveződően működnek és továbbviszik szervezést.”

“Úgy érzem, a projekt bennem is több változást hozott. Ha valaki megszólít az utcán, beszélgetést kezdeményez velem például érdekvédelmi témában, azt végighallgatom, figyelek rá. Már tudom, milyen rosszul esik valakinek, ha szó nélkül elmennek mellette” – összegezte gondolatait Anna.


Az Aspektus Csoport gyakornoki programjában az elméleti képzést követően húsz ösztöndíjas kezdett bele saját projektje megvalósításába. Sorozatunkban velük beszélgettünk.


Készült az Európai Unió finanszírozásával. A szöveg kizárólag a szerző(k) sajátja, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Tartalmáért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.