Önismeret és konfiktuskezelés

Vincze Dorka, az Aspektus Csoport debreceni gyakornoka a Debreceni Javítóintézetben tart foglalkozásokat. A tízfős csoport főleg 16-18 év közötti fiúkból áll, akik előzetes letartóztatásban vannak, teljes bizonytalanságban, hogy mi vár rájuk. Dorka célja, hogy rávezesse a fiatalokat a megfelelő konfliktuskezelésre, módszereket tanítson nekik, hogyan kezeljék a rájuk nehezedő stresszt.

“Problémamegoldó készégek fejlesztésére, önismeretre mindenkinek szüksége van” – fogalmazza meg motivációját az ösztöndíjas. “Ők olyan fiatalok, akiknek fokozottan szükségük van az ilyen foglalkozásokra, segítségre a reális énkép kialakításában, de a kompromisszumkészség erősítésében is.” Dorka azért választotta a javítóíntézetet, mert a tanulmányaihoz kötődően már járt itt, tudta milyen a célcsoport, a helyszínt és a nevelőket is ismerte már. Ráadásul úgy vélte, itt nagyon hasznosnak lehetnek a foglalkozások.

Az intézetben a nevelők biztosítanak foglalkozásokat a bentlakóknak. Dorka arra törekedett, hogy a programja ezeket egészítse ki. “Az intézményben nagyon sok figyelmet fordítanak rájuk, igaz, az órákon elsődlegesen a fejlesztésre, oktatásra fókuszálnak. Én hasonló módon, kreatív kézműves foglalkozásokkal foglalom le őket” – magyarázta Dorka.

A gyerekek közül sokan több évet töltenek javítóintézeti nevelésben. A Dorka csoportjába tartozók az ítéletalkotás előtt állnak, nem tudják pontosan, mi vár rájuk. Emiatt jelentős feszültségben élnek, nehezen beszélnek nyíltan érzéseikről. 

“Jó volt látni, hogy működik az elképzelésem, ki tudnak kapcsolni a foglalkozások alatt” – mondta el az ösztöndíjas. A kreatív alkotó tevékenységek közben beszélget a fiúkkal az önértékelésről, konfliktuskezelésről. Elsőre ő maga is meglepődött azon, hogy mennyire  élvezik ezeket az eseményeket.

A gyakornok több szempont miatt is vágott bele a projektbe. “Elsődlegesen a plusz tudás, új ismeretek, tapasztalatgyűjtés motivált arra, hogy pályázzak. Vonzó volt számomra, hogy megismerhetek az országban négy civil szervezetet. Az új emberek, különböző élettörténetek sokat adtak nekem.”


Egy nap Dorkával Debrecenben – bepillantás az Aspektus Csoport gyakornokának mindennapjaiba

A képeket készítette és a képaláírásokat írta: Ruprech Judit


Készült az Európai Unió finanszírozásával. A szöveg kizárólag a szerző(k) sajátja, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Tartalmáért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.