“Merj nagyot álmodni!”

Hátrányos helyzetű és középosztálybeli gyerekeknek szervezett izgalmas napot az egyetemen Budai Katalin. Az Aspektus Csoport miskolci gyakornoka a városi kampuszon rendezte meg az eseményt, hogy minden résztvevő láthassa, hova juthatnak el az emberek, ha nem adják fel az álmaikat. 

“Az ötletet a testvéremnek köszönhetem. Mikor a Miskolci Egyetemre kerültem és először ellátogatott hozzám a családom, láttam, hogy mennyire elvarázsolja az épület. Igaz, valóban egy gyönyörű kampuszról beszélünk, én is nagyon szerettem ide járni” – emlékezett az ösztöndíjas. Ezt az élményt gondolta tovább, mikor kidolgozta a gyakornoki programra a saját projektjét. 

Katát egyébként a gyermekvédelem érdekli leginkább. Bár saját bevallása szerint érzékeny természete miatt a közvetlen segítségnyújtás nem feltétlen az ő világa, szeretne egy ellenőrző szolgálatot létrehozni nevelőszülői hálózat kontrolljára. Szakdolgozatát is ebben a témában írta, TDK és OTDK jelöléseket kapott érte.

“Szeretném, hogy a hátrányos helyzetű családok láthassák, hova juthat el a gyerekük,  milyen lehetőségek vannak számukra az egyetemen, milyen segítséget, ösztöndíjat kaphatnak itt. Emellett ez egy érzékenyítő lehetőség is volt. Fontosnak tartom, hogy a különböző társadalmi rétegek kapcsolódást találjanak egymással, ezt segítheti, ha roma és nem roma példaképeket mutathatok be nekik az esemény keretein belül.”

A rendezvény keretében körbevezette a gyereket az egyetemen, oktatók, diákok tartottak előadásokat nekik, volt kézműves foglalkozás. A gyerekeket különböző miskolci iskolákból vonta be. A középosztálybeli tanulókat a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumból toborozta, míg a hátrányos helyzetű diákokkal való kapcsolatfelvételben a Tanítsunk Magyarország miskolci mentorait kérte fel segíteni. “A program megvalósításához felhasználtam a kapcsolati rendszeremet. Most döbbentem rá igazán, hogy mennyi emberrel vagyok kapcsolatban, milyen sok emberrel tudok együttműködni a jó cél elérésében.”


Az Aspektus Csoport gyakornoki programjában az elméleti képzést követően húsz ösztöndíjas kezdett bele saját projektje megvalósításába. Sorozatunkban velük beszélgettünk.


Készült az Európai Unió finanszírozásával. A szöveg kizárólag a szerző(k) sajátja, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Tartalmáért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.