Nyírmártonfalváról a világ körül

Jónizsné György Dóra Nyírmártonfalván tart ismeretterjesztő foglalkozásokat az Aranyhíd Tanoda gyermekeinek. Az Aspektus Csoport debreceni gyakornokának célja, hogy fejlessze a növendékek kulturális érzékenységét. Többféle nemzetiségekről beszélgetnek a gyerkekkel, valamint interaktív feladatokat oldanak meg a témával kapcsolatban.

A nyelvtanárként is dolgozó Dóra elmondása szerint sokat utazott eddigi életében, a nyelvek is érdeklik. “Gyerekként én magam is átéltem, hogy Nyírmártonfalván kevés lehetőség van a kitörésre. Felnőttként azonban megtapasztaltam, hogy milyen a világ a faluhatáron túl. Azt szeretném, hogy ezt azok a gyerekek is megtudják, akikkel most foglalkozom.”

Dóra fő célja, hogy azok a gyerekek, akik ebben a szűk közösségben élnek, kitágítsák az érdeklődésüket és ne legyenek előítéletesek más nemzetekkel szemben. “A környezetükben nap mint nap ugyanazokat az embereket látják, másokkal ritkán találkoznak, emiatt sztereotípiákat fűzhetnek idegen emberek, idegen kultúrák iránt. Amit el szeretnék érni, hogy legalább az érdeklődésüket felkeltsem, ezáltal csökkentsem a diszkriminációt bennük, nyitottabbá tegyem őket más népcsoportok felé.”

Heti rendszerességgel tart interaktív foglalkozásokat a tanodásoknak. Minden alkalommal egy országot beszélnek át, számba veszik adott nemzet érdekességeit, a velük kapcsolatos sztereotípiákat. Dóra foglalkozásai inklúzívak: a “közös munkára törekszem, mindenki ki tudja venni a részét, romák és nem romák együtt dolgoznak„. A gyerekek plakátot is készítenek a kapott információkból. De “nem a végterméken van a hangsúly. Azt szeretném, hogy az ő kezük munkája legyen, amit csinálnak. Azt éljék meg, hogy közösen beszélgetnek olyan témákról, amelyekről jó eséllyel egyébként sosem beszélnének” – egészíti ki gondolatait az ösztöndíjas.

Dórának személyes indíttatása volt arra, hogy romákkal foglalkozzon. Származása okán és neveltetése miatt szociálisan érzékeny a témára, régóta foglalkozik ezzel.“Egy ismerősnek köszönhetően bukkantam az Aspektus Csoport gyakornoki programjára. Mikor elolvastam a felhívást, rögtön éreztem, hogy ez egy olyan projekt, amiben részt kell vennem!” – árulta el.

Az az elhatározása, hogy még sokat kell és sokat fog a témával foglalkozni a jövőben, csak még inkább megszilárdult az elmúlt időszakban. Az Alternatív Közösségek Egyesületében ráadásul olyan emberekre talált, akik segítik, támogatják, hogy megvalósítsa az elképzeléseit.

„A legnagyobb felismerés, hogy nem vagyok egyedül”

– zárta a beszélgetést Dóra.

Nyírmártonfalváról a világ körül - Aspektus portrék

Fotó: Ruprech Judit – Emberség Erejével Alapítvány


Az Aspektus Csoport gyakornoki programjában az elméleti képzést követően húsz ösztöndíjas kezdett bele saját projektje megvalósításába. Sorozatunkban velük beszélgettünk.


Készült az Európai Unió finanszírozásával. A szöveg kizárólag a szerző(k) sajátja, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Tartalmáért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.