Fiatal szakemberek az egyenlőbb esélyekért

Pécsi tréninggel indult el az Aspektus Csoport gyakorlati és képzési programja április végén. Elsődleges célunk volt, hogy a két tucat résztvevő fiatal megismerje egymást, képes legyen csapatként működni a jövőben, hogy az emberi jogi megközelítéssel szilárd értékalapokat adjunk az előttünk álló egyéves közös munkának.

A jövő elkezdődött. Túlzásnak tűnhet a kijelentés, pedig az, hogy van 24 egyetemista fiatal, aki jelentkezett egy hosszú távú képzési és gyakornoki programba azért, hogy tanuljon, és aztán a diszkrimináció csökkentésén dolgozzon, az mindenképpen jó jel. A program debreceni, miskolci és szegedi tagjai a hazai csapattal kiegészülve Pécsen találkozott először, hogy együtt kezdjék meg a képzési szakaszt.

Az Aspektus Csoport négy szervezet – az Alternatív Közösségek Egyesülete, a Dialóg Egyesület, az Emberség Erejével Alapítvány, a Motiváció Műhely – összefogásából jött létre. A szervezetek négy nagy múltú egyetemi városban működnek és olyan régiók központjai, amelyek az Európai Unió legszegényebbjei között vannak. Az Aspektus Csoport célja a demokrácia építése, elsősorban a civil társadalom kapacitásainak fejlesztése által.

A képzési program célja az volt, hogy felkészítse a résztvevőket arra, hogy megértsék a diszkrimináció működését és hatásait, egyéni, közösségi és rendszer szinten is, majd eszközöket sajátítsanak el a csökkentésére. Az első képzést az Emberség Erejével Alapítvány szakemberei, Arató Vilja és Nyirati András tartották. Az első nap fókuszában a biztonságos légkör megteremtése, egymás megismerése, valamint a személyes tulajdonságok és a társadalmi privilégiumok kapcsolatának megértése volt.

Ezt az emberi jogok témakörében való elmélyülés követte a második nap, majd a romák hátrányos megkülönböztetésének láthatatlan és nagyon is látható rendszerszintű megvalósulásával foglalkoztunk. A záró napon azt jártuk körbe közösen, hogy egyszerű, hétköznapi állampolgárként milyen lehetőségek vannak az aktivizmusra, vagyis arra, hogy érdemben befolyásoljuk a korábbi napokon tárgyalt negatív jelenségeket.

A résztvevők visszajelzése alapján a képzésről elmondható, hogy általában felülmúlta az elvárásaikat. A legtöbben kiemelték a változatos, dinamikus programot, a sokféle módszert és helyszínt. A külsősként bevont Tandem Színház és Uccu Alapítvány foglalkozásai többeknél a legnagyobb élményként köszöntek vissza az értékelő lapon. Kimondottan népszerűek voltak az alkotó jellegű feladatok és sokan különleges emlékként utaltak a pécsi Székesegyház előtti téten végzett szerepjátékos gyakorlatra. A program megvalósítóiként el kell mondanunk, hogy bár a többlépcsős kiválasztási folyamat pontosan ezért lett így megtervezve, de valóban a lehető legjobb embereket sikerült megtalálni a gyakornoki programba a jelentkezők közül. Üdítő volt ennyi felkészült, érdeklődő és nyitott leendő szakemberrel találkozni, akiknek legalább egy része reményeink szerint a magyar civil szférát fogja gazdagítani.

A képzési program június végén Kunbábonyban folytatódik, ahol a Motiváció Műhely tovább szálazza a diszkrimináció működését, különösképp az oktatás területén. Őket az AKE képzői követik, akik a közösségszervezés módszertanával ismertetik meg a résztvevőket.